lauantai 14. joulukuuta 2013

Luukku 14

Kävin kattomassa Hobitin. Tässä omat mielipiteeni.

SPOILERIVAROITUS!!! Hobitti... Mistä edes aloittaisin?

Koko elokuva oli... no... ei yhtään kuten kirjassa. Jos ajatellaan niin, että sillä ei  ole mitään tekemistä kirjan kanssa elokuva oli tosi hyvä. Jos taas ei ajatella niin, niin katkeruuteni on syvä... Pidin kyllä elokuvasta itsenäisenä teoksena ja aion sen katsoa uudelleenkin, nämä ovat vain asioita joihin oma huomioni kiinnittyi.

Puolet kohtauksista oli lisätty, se vähä joka oli kirjoista oli muutettu aivan täysin. Oli tuskaa katsoa sitä kääpiöiden sähläystä. Hahmoja oli lisäilty mielivaltaisesti, esimerkiksi metsähaltia Tauriel. Tolkienin teksteistä on turha etsiä mainintaa tästä naisesta, häntä ei ole olemassa. Niin ja lisäksi hän on nainen. En muista kirjassa olleen ainoatakaan naishahmoa.

Legolas oli jotenkin keinotekoisen näköinen, näyttelijä Orlando Bloom on vanhentunut kymmenen vuotta Kuninkaan paluun ja Hobitin välillä ja elokuva sijoittuu 70-vuotta ennen Sormusten herran tapahtumia ja näyttelijää oli sitten hieman käsitelty ja maskeerattu. Lopputuloksena oli 20 vuotta vanhemman ja hyvin maanisen ja muovisen animaation näköinen Legolas. Haltiat siis ilmeisesti vanhenevat käänteisesti.

Kohtaus Beornin talolla oli täysi fiasko. Miksi se piti muuttaa! Kirjassa kääpiöt ja hobitti saapuvat talolle yksitellen ja heidät esitellään nahanvaihtaja (henkilö joka muuttaa muotoa, Beorn muuttuu suureksi karhuksi) Beornille, talon isännälle. Elokuvassa Beorn yrittää karhuna syödä heidät ja seurue juoksee hänen taloonsa turvaan ja alkaa nukkumaan. Siis anteeksi MITÄ!  Myös örkkien rooli on liian suuri ja he ovat liian inhimillisiä. Koko elokuvan lähes pääpahis on kirjassa kerran mainittu hahmo ja tämä jahtaa Thorin Oakenshieldiä ja hänen seuruettaan puoli maailmaa. Örkkejä on kohtauksissa jotka kirjassa sujuvat hyvin rauhallisesti. Esimerkiski pako metsähaltioiden tyrmästä tapahtuu suljetuissa tynnyreissä kenenkään huomaamatta. Elokuvassa tynnyrit ovat auki ja kääpiöitänyrittävät ensin saada kiinni haltiat ja sen jälkeen örkit juoksevat koko joen mitan heidän perässään. Kiliä ammutaan Morgulin nuolella (onko se edes olemassa) ja kääpiö sairastuu aiheuttaen joukon hajaantumisen.

Lopulta saamme tuskattuttavasti seurat kääpiöiden sähläämistä sisällä Ereborin vanhassa kääpiökaupungissa. Ainoa ajatukseni: ei voi olla todellista. Mitäön vuoren asisoita ei tapahtunut kirjassa. Lisäksi kääpiöt ovat vuoressa jo nyt, tämä ei tiedä hyvää, sillä luvassa on vielä yksi parin tunnin mittainen elokuva ja tämä alkaa olla jo kirjan loppua. Olettettavaa on, että seuraavassa on otettu vielä enemmän vapauksia.

Lisäksi kääpiö vei possulta törkeästi yrtit suusta lääkkeeksi Kilin parantamiseen. Toivottavasti possu sai jotain hyvää tilalle myöhemmin.

Hyvinä puolina voisin sanoa teknisen toteutuksen, elokuva on todella hyvin kuvattu ja osittain animoitu. Käsikirjoitus on muutettu, mutta se on myös mukavan humoristinen ja käy jo lähes komediasta. Puvustus ja lavastus ovat aivan uskomattomia, jokainen pieni yksituiskohtakin on harkittu ja ne toimivat. Mikäli siis unohdetaan äsken mainitut moitteet, on elokuva kaiken kaikkiaan varsinkin visuaalisesti onnistunut kokonaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti